Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Alle actievoerders bij kolencentrale Maasvlakte vrijgelaten

ROTTERDAM [update]

Alle 34 leden van de groep Wij Stoppen Steenkool zijn donderdag 25 april opgepakt tijdens een actie bij de energiecentrale van Engie op de Maasvlakte in Rotterdam. Ze hadden zich daar vastgeketend aan de kolentransportbanen. Vrijdag werden ze weer vrijgelaten; tien activisten hebben een dagvaarding gekregen wegens vernieling.

1 / 1
Actievoerders van Wij Stoppen Steenkool namen vroeg in de ochtend bezit van de kolentransportbanen naar de Engie-centrale op de Maasvlakte in Rotterdam. (Foto Wij Stoppen Steenkool)

Actievoerders van Wij Stoppen Steenkool namen vroeg in de ochtend bezit van de kolentransportbanen naar de Engie-centrale op de Maasvlakte in Rotterdam. (Foto Wij Stoppen Steenkool)

Ook was een aantal mensen de centrale zelf binnengegaan. Nadat de actie zo'n acht uur had geduurd, werd de laatste actievoerder ingerekend. Overigens lag de kolencentrale stil vanwege onderhoud, meldt het ANP.

Het persbureau meldt ook dat het Franse energieconcern Engie de centrale in Rotterdam en drie Duitse kolencentrales verkoopt aan het Amerikaanse investeringsfonds Riverstone. Volgens Engie past de deal in de strategie van het bedrijf om de uitstoot te verlagen.


Arrestatie
De activisten riepen op alle kolencentrales in Nederland voor het eind van dit jaar te sluiten ‘om gevaarlijke klimaatverandering tegen te gaan'. Ze vinden hun arrestatie onterecht: ‘Klimaatontwrichtende bedrijven kunnen rekenen op de onvoorwaardelijke steun van de politie. De belangen van mensen die nu al lijden onder klimaatverandering en van toekomstige slachtoffers zijn ondergeschikt aan de belangen van multinationals’, laat hun woordvoerster weten.

Wij Stoppen Steenkool wil dat alle kolencentrales in Nederland voor 2020 worden gesloten om gevaarlijke klimaatverandering tegen te gaan en eist dat alle subsidies en belastingdeals die aan fossiele multinationals worden gegeven (7,6 miljard per jaar) in de hernieuwbare sector worden geïnvesteerd. (ANP / DvdM

Reacties

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Lees ook