Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Gedeelde eerste plaats in Race of the Classics

BEVERWIJK

De Race of the Classics kent dit jaar een gedeelde eerste plaats. Het opleidingsschip Zr. Ms. Urania van het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) met adelborsten aan boord en de zeillogger Iris met een team van de Hogere Hotelschool (NHL Stenden) behaalden evenveel wedstrijdpunten.

1 / 1
Aan de 31ste editie van de Race of the Classics namen 18 schepen deel, bemand door zo’n 400 studenten. (Foto Willem Moojen)

Aan de 31ste editie van de Race of the Classics namen 18 schepen deel, bemand door zo’n 400 studenten. (Foto Willem Moojen)

Aan de 31ste editie namen ruim 400 studenten deel, verdeeld over 18 grote en kleine klassieke zeilschepen. De wedstrijd waaraan loggers, kotters, barkentijnen, klippers, schoeners en twee- en driemasters meedoen, begon 1 april in Rotterdam. Vandaar zou koers worden gezet naar Ipswich aan de Engelse oostkust, maar het weer was spelbreker.
 
Nu zeilde de vloot naar West-Terschelling en vervolgens werd Den Helder aangelopen. Het weer was goed en er werden twee raks (zeilrace) en een 24-uursrace gevaren. Zaterdag 6 april meerden de schepen af in Beverwijk voor het traditionele slotfeest om de volgende ochtend in konvooi naar de Sumatrakade in Amsterdam te varen voor de afsluiting.
 
De Urania, een topgetuigde kits, werd in 2004 gebouwd als zeilend opleidingsschip voor aanstaande zeeofficieren en is 26,85 meter lang. De Iris, gebouwd in 1916 voor rederij Nereus in Vlaardingen, voer 10 jaar als haringlogger en 40 jaar als coaster in Zweden. De 36 meter lange logger kwam in 1975 terug naar Nederland en werd gerestaureerd.
 
Het grootste schip in de vloot was dit jaar wederom de Artemis, een in 1926 in Noorwegen voor de walvisvaart gebouwde driemastbark met een lengte van 59 meter en een zeiloppervlak van 1050 vierkante meter.(WM)

Reacties

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Lees ook