Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Charterschip lek op IJsselmeer, veilig in Enkhuizen

ENKHUIZEN

Een lekkend charterschip met 21 opvarenden heeft zaterdagmiddag 13 april, onder begeleiding van de KNRM reddingboten Enkhuizen en Andijk, veilig de haven van Enkhuizen bereikt. Omdat de meeste van de 19 gasten een beperking had of in een rolstoel zat, besloot de kustwacht groot op te schalen. Een evacuatie was niet nodig.

1 / 1
De beide reddingboten van Enkhuizen waren snel na het alarm ter plaatse en zetten meerdere opstappers over om de situatie te beoordelen en het lek zo mogelijk te dichten. (Foto KNRM)

De beide reddingboten van Enkhuizen waren snel na het alarm ter plaatse en zetten meerdere opstappers over om de situatie te beoordelen en het lek zo mogelijk te dichten. (Foto KNRM)

Iets na twaalf uur bereikte het Kustwachtcentrum in Den Helder het bericht van een charterschip dat deze flink water maakte. Het schip bevond zich toen zes mijl noord van Enkhuizen op het IJsselmeer. De wind stond noordoost 4 met winterse buien, maar goed zicht. Het feit dat het een grote groep personen betrof, die indien nodig lastig te evacueren zou zijn, deed het kustwachtcentrum besluiten groot op te schalen en de reddingboten van Enkhuizen en Andijk direct die kant op te dirigeren.

In afwachting van de bevindingen van de eerst aankomende eenheid lag het plan klaar voor de eventuele inzet van nog meer reddingboten mocht er daadwerkelijk moeten worden geëvacueerd. De beide reddingboten van Enkhuizen waren snel na het alarm ter plaatse en zetten meerdere opstappers over om de situatie te beoordelen en het lek zo mogelijk te dichten.

Inmiddels was de schipper met het charterschip over een ander boeg gaan varen, wat het binnenkomen van het water leek te stoppen. Met de aanwezige pompen lukte het ogenschijnlijk om het waterpeil aan boord te laten zakken. Extra pompen vanaf de reddingboten werden uit voorzorg overgezet. De situatie aan boord bleek stabiel genoeg om voorlopig niet te hoeven over te gaan tot het evacueren van de opvarenden.

Verschillende opstappers gingen in het schip op zoek naar de oorzaak van de lekkage, maar konden die niet een-twee-drie vinden. Besloten werd eerst zo snel mogelijk een veilige haven op te zoeken en daar verder te kijken. Onder begeleiding van de reddingboten bereikte het charterschip uiteindelijk veilig de haven van Enkhuizen. Na enig sloop- en breekwerk werd de oorzaak van de lekkage gevonden en verholpen. Nadat ze het meeste water uit het schip hadden gepompt, konden de vrijwilligers van de KNRM huiswaarts keren. (DvdM / KNRM)

Reacties

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Lees ook