Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Amerikaanse rechter dreigt Carnival met verbanning

MIAMI

Een rechter in Florida heeft cruisegigant Carnival Corporation gedreigd met een verbanning uit Amerikaanse havens. Dat meldt de Miami Herald. Aanleiding zijn onder meer lozingen van duizenden liters grijs water in het Glacier Bay National Park in zuidelijk Alaska.

Dat gebeurde aan boord van de Westerdam van de Holland Amerika Lijn. Een officier van dat schip wordt ook verdacht van het vervalsen van papieren over het periodiek testen van apparatuur. Vanaf een ander schip, de Carnival Elation, zou plastic afval overboord zijn gegooid.

Proeftijd
Een verzwarende factor is dat Carnival zich nog in een proeftijd bevindt na een rechtzaak in 2016, toen de maatschappij een boete van 40 miljoen US-dollar opgelegd kreeg voor een hele reeks van overtredingen bij Princess Cruises, ook een merk van Carnival. Toen ging het ook om lozingen van zowel bilgewater als grijs water. Die zaak werd gevoerd onder leiding van dezelfde rechter, Patricia Seitz.

Een van de voorwaarden die werden opgelegd was dat gedurende de proeftijd van vijf jaar onafhankelijke inspecteurs periodiek controles op Carnival schepen zouden uitvoeren. Uit interne mails die in bezit zijn van justitie is gebleken dat bemanningen werden gewaarschuwd om het schip zodanig in orde te maken dat die inspecteurs geen aanmerkingen zouden hebben. Hier zouden meer Carnival bedrijven zich aan hebben schuldig gemaakt.

In eerste instantie zal over de kwestie een hoorzitting worden gehouden waarvoor topman Micky Aronson is uitgenodigd. In juni wordt een uitspraak verwacht. (WdN)Reacties

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Lees ook