Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Rooie Gerrit verlaat Pieperrace

Volendam

Rooie Gerrit zat 35 jaar in de organisatie van de Pieperrace en al die jaren zeilde hij ook zelf mee. De laatste jaren op het tjalkje Jacobschelp, maar zelfs bij hem, inmiddels rond de 80, wordt het lichaam stram en tijdens de prijsuitreiking kondigde hij zijn afscheid aan. Iedereen was het er volmondig mee eens: ‘Gerrit, je bent geweldig en we zijn je zeer dankbaar, wat je voor de bruine vloot hebt gedaan!’

1 / 3
Een verrassende winnaar bij de grote tjalken, de Hollandia van Evelien Prins. (Foto Hajo Olij)

Een verrassende winnaar bij de grote tjalken, de Hollandia van Evelien Prins. (Foto Hajo Olij)

  • Leon van der Loo en Evelien Prins halen eerste prijzen binnen
  • ‘We moeten maar eens in zo’n grote bolle jongen investeren’

Door Hajo Olij
De opkomst voor de Pieperrace met 57 schepen was goed, de haven van Volendam bijna vol. Zaterdag 6 april begon bewolkt, de noordoosten wind was zwak en pas in de middag kwam de zon te voorschijn. 
Bij de grote klippers had het spannend kunnen worden, want de Hoge Wier was ook weer present. Jammer, zaterdag bleef ze voor de kant en zondag lag ze vol kijkers bij de finish voor anker. Nu zou de Eensgezindheid, of misschien wel de Deinemeid gaan winnen.
Maar het liep  anders: de stevenaak La Boheme van Leon van der Loo kwam met een voorsprong van zeven minuten als eerste door de finish. Dat is bij licht weer een flinke voorsprong.
 
Schipper Van der Loo startte ook zondag goed. De Eensgezindheid lag hopeloos opgesloten tussen alle andere klippers en het duurde lang voordat zij de vrije wind kon vinden. Jorrit Jouwsma deed het beter, met een enorme bolle halfwinder maakte zij zondag de snelste tijd, maar net niet genoeg voor de overall overwinning. Ook het klippertje Willem Jacob zeilde goed en werd zelfs derde.
‘Ons halfwindertje is duidelijk wat te klein. We moeten maar eens in zo’n grote bolle jongen gaan investeren’, zei schipper Tjerk Hesling Hoekstra lachend.
De prachtige keen of leunder Alida zat ook beide dagen voorin.

Hollandia
De Overwinning is al jaren de snelste tjalk. Soms weet de Voorwaarts haar voor te blijven. Maar sinds vorig jaar doet ook het paviljoentjalkje Eenvoud uit Harlingen mee. Spannend dus.
 
Peter Glas van de Voorwaarts zeilde snel weg uit de mêlé bij de start en liep ver uit. Maar al na de eerste keer ronden van de bovenboei, lag de Eenvoud op kop. Wiecher Kocken en zijn mannen zijn goede zeilers, ze leerden het op de skûtsjes. De Overwinning kwam pas vier minuten later als derde binnen. Zou ze dat zondag goed kunnen maken? Iedereen keek verkeerd.
Zondagochtend bij weinig wind startte de Hollandia heel vroeg en vond wat wind op het IJsselmeer. De meeste tjalken wachtten langer, ‘s middags zou het iets meer gaan waaien. Verkeerd gegokt, de Hollandia zeilde met twee forse halfwinders aan de top van de kluiverboom 11 minuten voor de Eenvoud weer de Gouwzee op en maakte daarmee haar achterstand van zaterdag meer dan goed. Evelien Prins was dolgelukkig en ze werd beloond voor de investering in meer en nieuwe zeilen.
 
De opkomst bij de kleinere schepen viel wat tegen. De HN-11 met plaatjes blik op de boeg was het snelste vissersschip. De ZA-1 won met nieuwe kabbellatten beide dagen bij de Lemsteraken en de Blok schouw Threesor zeilde wel met vol tuig, maar zonder halfwinder of waterzeiltjes knap naar de eerste plaats. 

Uitslag 35e Pieperrace
Grote Klippers
1) La Boheme; 2) Deinemeid; 3) Willem Jacob; 4) Alida; 5) Eensgezindheid; 6) Broedertrouw; 7) Nic Mulerius; 8) Vriendschap; 9) Nil Desperandum; 10) Johanna Engelina; 11) Nirwana; 12) Rival; 13) Bontekoe; 14) Bree Sant; 15) Strijd; 16) Mon Desir.
Kleine Klippers
1) Najade; 2) Verwondering.
Grote Tjalken
1) Hollandia; 2) Eenvoud; 3) Overwinning; 4) Voorwaarts; 5) Vertrouwen; 6) Eendracht; 7) Fosta; 8) Balder.
Kleine Tjalken
1) Stormvogel; 2) Pelikaan; 3) Jacobschelp.
Visserij
1) HN-11; 2) AM-1; 3) LD-1 Waterton; 4) VD-17; 5) VD-241; 6) VD-84.
Lemster Aken
1) ZA-1 Jager;  2) VA-180 Grote Jager; 3) Brandende Liefde; 4) LE-47 Kentskele
Overigen
1) schouw ZA-3 Threesor; 2) vissermansaakje BU-37; 3) hoogaars BU-17; 4) praam Bibber; 5) kwakje QJ-1.

Reacties

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Lees ook