Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Chartervloot economisch belangrijk voor Harlingen

Harlingen

De Verenigde Bruine Zeilvaart Harlingen (VBZH) opent het vaarseizoen van de zeilcharterschepen jaarlijks met een Vlootdag. Die wordt in grote eendracht georganiseerd in samenwerking met de gemeente en de boekingskantoren Rederij Vooruit, Schipperscoöperatie Historische Zeilvaart Harlingen, Traditional Sailing Charter, Zonnewind Zeilreizen en Holland Sail.

1 / 1
Ondanks voorjaarssneeuw was de kade van de Zuiderhaven drukbevolkt. Wel zo prettig voor de shantikoren, ambachtslieden, de stadsharmonie en de standhouders. (Foto Gijs van Hesteren)

Ondanks voorjaarssneeuw was de kade van de Zuiderhaven drukbevolkt. Wel zo prettig voor de shantikoren, ambachtslieden, de stadsharmonie en de standhouders. (Foto Gijs van Hesteren)

  • Vlootdag markeert start vaarseizoen
  • Sail-vloot keert terug in 2022

Door Gijs van Hesteren
Burgemeester Roel Sluiter opende de Vlootdag zaterdag 13 april. ‘Sinds mensenheugenis openen we het vaarseizoen met de Harlinger Vlootdag. Een teken van de lente. Verwaaid gezang bereikt onze oren. Onlangs stond ik aan de haven - klotsende baren, klapperende vlaggen. Het leven is áf, dacht ik. Aan mijn geestesoogs trok een illusoir droombeeld van toekomstige wendingen voorbij. Precies op dát moment schoof er een schoener door het beeld, de Fata Morgana.
 
'Hoe symbolisch wil je het hebben voor het nieuws dat vandaag bekend werd: óók in 2022 bezoekt de Tall Ships Race de stad Harlingen. Hieraan vooraf ging intensief overleg tussen Stichting Harlingen Sail, Sail Training International (STI) en de gemeente Harlingen.'

Nauwere relaties
Steeds hechter werd in de loop der jaren de relatie tussen gemeente en schippers. De laatsten laten zich al sinds begin jaren ‘90 vertegenwoordigen door de VBZH. Hun voorzitter Paul Scheffer, voorheen burgemeester van Harlingen, verwees naar het goede overleg rondom de nieuwe cruisesteiger en de Tall Ships Races 2018. Ook incidenten, voetangels en klemmen rondom het veelzijdig gebruik van de Willemshaven leidden tot goede afspraken.
 
Scheffer wil tijdens zijn voorzittersperiode doelstellingen en beleid van de VBZH actiever naar buiten brengen. ‘Na een aantal jaren van onvolledig bestuur zijn we dit jaar begonnen met een volledige bestuurlijke bezetting. Openheid en contacten met andere overheden en organisaties staan voorop. Het nut van dergelijke bestuurlijke banden werd recentelijk duidelijk bij de vernieuwing van de provinciale verordening Wadlopen, waar een beperking dreigde van het droogvallen op wadplaten. Snel schakelen met Waddengemeenten, Waddenvereniging en de provincie Fryslân leidde tot een ruimere besluitvorming - medegebruik in het onderling belang van allen in dit gebied.'

Voldoening
Scheffer stelde met voldoening vast dat de VBZH meer en meer wordt betrokken bij planvorming en beleidsontwikkeling. Dat mag dan ook wel: ‘Glimmend van trots laten wij niet na te melden dat om en nabij de helft van alle toeristische overnachtingen in Harlingen plaatsvindt onder zeil. Dat geldt ook voor de economische bijdrage die de vloot doet aan de stad.’
 
Een speciale vermelding en bloemen kregen twee mensen die zich de afgelopen decennia bijzonder hebben ingezet voor het algemeen belang van de zeilchartervaart: Frans Kochx en Agnes Zonneveld. Kochx trad af, na meer dan 19 jaar vicevoorzitter van de VBZH te zijn geweest. En Agnes Zonneveld is al 20 jaar de drijvende kracht achter de Harlinger Vlootdag.


Hekken afbreken
Lutz Jacobi, PvdA-politica en sinds mei 2018 directeur van de Waddenvereniging, ging mee aan boord van de klipper Poseidon, het VIP-schip van de dag. ‘Ook ik heb als jongere kennisgemaakt met dit bijzondere gebied, tijdens een schoolreis aan boord van een historisch zeilschip. Dáár is mijn waddenbeleving begonnen. Op de hele wereld zijn er maar vijf gebieden met een vergelijkbare inter-getijdenwerking. Uniek, dat je dit tijdens de boottochten met de bruine zeilvaart zo intens kunt meebeleven.
 
‘Het beeld is er soms nog dat De Waddenvereniging alles wil verbieden. Gaan we er een hek omheen zetten? Ben je gek! We gaan ze juist afbreken. De schippers en de Waddenvereniging, we hebben elkaar nodig. Zolang we het wad maar verantwoord beleven. Wees wijs met het gebied!'
 
Terwijl de vertegenwoordigers van overheden en organisaties zich lieten rondvaren met de Poseidon beleefde het walgedeelte van de Vlootdag een wisselvallige midddag. De voorjaarszon liet zich af en toe zien, maar bij tussenpozen maakten kille hagel en natte sneeuw het leven moeilijk voor de standhouders van de nautische markt aan de Zuiderhaven. De aantallen bezoekers waren daardoor wat lager dan voorgaande jaren. 

Reacties

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Lees ook