Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Eerste Nederlandse sleephopperzuiger op LNG baggert in Rotterdamse haven

ROTTERDAM

Mevrouw Jolies van der Kamp heeft vrijdag 11 januari in Rotterdam de gloednieuwe sleephopperzuiger Ecodelta gedoopt. Dat gebeurde aan de Holland-Amerikakade. Het schip is gebouwd in opdracht van de Zwolse Bagger- en Aannemingsmaatschappij Van der Kamp. Het is de eerste LNG aangedreven sleephopperzuiger van Nederland.

1 / 1
Mevrouw Jolies van der Kamp doopte het nieuwe op LNG-aangedregen schip (Foto Port of Rotterdam)

Mevrouw Jolies van der Kamp doopte het nieuwe op LNG-aangedregen schip (Foto Port of Rotterdam)

De Ecodelta gaat de komende jaren het westelijk havengebied van Rotterdam op diepte houden. Van der Kamp won de aanbesteding omdat het volgens het havenbedrijf met het beste concept kwam. Door het aanbod om een nieuw schip te bouwen dat op LNG vaart werd voldaan aan de vraag van de haven om verbetering van de luchtkwaliteit.

Vervanger Rijndelta
Het schip vervangt de 60 jaar oude Rijndelta, de sleephopperzuiger die de haven sinds de jaren tachtig op diepte hield. 

De Ecodelta is van puur Nederlands fabricaat. Onder regie van Van der Kamp bouwde het Friese Barkmeijer Shipyards het casco in segmenten. Dat gebeurde met installatiedelen van onder andere IHC. In Delfzijl werden de segmenten door Niestern in elkaar gelast. Daarna is de Ecodelta naar Harlingen gesleept en verder afgebouwd, aldus Arie Faasse, directievoerder van Van der Kamp. Conoship ontwierp het vaartuig.

Het schip is 134,1 meter lang en heeft een capaciteit van 6.000 kuub. Dat is 2.000 kuub meer dan de Rijndelta. Van der Kamp zal naast de Ecodelta ook de Hein inzetten om de Rotterdamse haven op diepte te houden. Dit vaartuig heeft onlangs een zogenoemde ‘midlife conversie’ ondergaan.

Jaarlijks wordt 20 miljoen specie gebaggerd in het aanloopgebied en de Rotterdamse haven. Ongeveer de helft daarvan wordt verzorgd door Rijkswaterstaat, de andere helft door het Havenbedrijf Rotterdam. (BO/Port of Rotterdam)
Reacties

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Lees ook