Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Duisport klaagt over railplannen R’dam

DUISBURG

De haven van Duisburg onderzoekt welke gerechtelijke stappen mogelijk zijn tegen de ‘subsidiëring’ van spoorbedrijven door de haven van Rotterdam. Dat maakte Duisport woensdag 3 april bekend bij de presentatie van de jaarcijfers van havenbedrijf Duisport.

Twee directieleden, Erich Staake en Markus Bangen, deden uitspraken over het onderwerp. Volgens Duisport biedt Rotterdam financiële steun aan spoorbedrijven die een directe lijndienst willen onderhouden tussen het (Duitse) achterland en de zeehaven van Rotterdam. Daarmee is sprake van oneerlijke concurrentie volgens de Europese wetgeving en daarom worden gerechtelijke stappen overwogen, aldus Bangen. Staake voegde daaraan toe: ‘We blijven zeker niet aan de zijlijn toekijken.’
 
Rotterdam zegt zich van geen kwaad bewust te zijn en is verbaasd dat Duisport het woord subsidie gebruikt. Woordvoerder Leon Willems: ‘Het zit zo in elkaar. Onze vertegenwoordigers in Duitsland worden bij tijd en wijle benaderd of benaderen zelf aanbieders van lading. Afhankelijk van het volume van dat aanbod wordt een business case opgezet. Bij een positief vooruitzicht benaderen wij dan een rail-operator met de vraag of men samen met ons wil investeren in het opzetten van een directe lijn naar Rotterdam.
 
Dat betekent dat er een dienstregeling moet komen en natuurlijk mensen en materieel moeten worden ingezet. Daarmee gaan wij als bedrijven een risico aan, want als na enige tijd het ladingaanbod daalt, dan kan het zijn dat er onrendabele ritten worden gemaakt. Het mag dus duidelijk zijn dat wij niet subsidiëren.’
Zowel Port of Rotterdam als Schuttevaer heeft vergeefs geprobeerd contact te leggen met Duisport. (WdN)

Reacties

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Lees ook