Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Raad van State haalt woningbouwplan Hembrugterrein onderuit

DEN HAAG

De gemeente Zaanstad mag flink gaan puzzelen om alsnog woningbouw mogelijk te maken op het voormalige Hembrugterrein langs het Noordzeekanaal. De Raad van State vernietigde dinsdag 30 april het bestemmingsplan voor de bouw van 1000 woningen na bezwaren van onder andere het Amsterdamse Havenbedrijf.

Het plangebied ligt binnen de geluidszone van havengebied Westpoort dat wordt geƫxploiteerd door het havenbedrijf. Om toch woningbouw mogelijk te maken, heeft de gemeente de geluidsnormen opgerekt met toepassing van de zogeheten zeehavennorm. Dit middel kan worden ingezet door een gemeente als het gaat om lawaai van zeehavengebonden activiteiten.

Doodvonnis
Maar volgens de Raad moet bij de toepassing van die soepeler geluidsnorm wel worden voldaan aan een aantal voorwaarden. En zonder toepassing van die norm is de woningbouw op het Hembrugterrein niet mogelijk, omdat het lawaai vanaf Westpoort dan te groot is.

De Raad constateert echter dat niet aan de voorwaarden is voldaan en daarmee is feitelijk het doodvonnis over dit woningbouwplan uitgesproken. De gemeente heeft met dit grootschalige project de grenzen opgezocht en in de ogen van de Raad overschreden. Aanvankelijk was er sprake van een project van 500 woningen. Maar dat aantal werd gaandeweg de ontwikkeling opgeschroefd tot 1000 woningen, omdat de projectontwikkelaar daar meer brood in zag.

Alternatief
Het Havenbedrijf heeft de gemeente nog gevraagd om de woningen op een ander deel van het grote Hembrugterrein te bouwen. Daar worden de woningen minder belast door het lawaai van de industrie op Westpoort. Maar dat alternatief werd door de gemeente afgewezen, omdat dan onder meer een stukje bos moet verdwijnen. De Raad van State vindt dat de gemeente dit alternatief van het havenbedrijf mocht verwerpen. Maar daarmee heeft de gemeente het zichzelf wel veel lastiger gemaakt.

De Raad oordeelt overigens dat bij de geplande woningen geen gevaar zal zijn door calamiteiten met bunkerschepen die in dit gebied varen. (AW)


Reacties

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Lees ook