Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Ontmantelingscontract voor Jumbo Offshore

SCHIEDAM

In opdracht van TAQA Energy gaat Jumbo Offshore in de Nederlandse sector van de Noordzee een aantal beschermingsframes van putten van de zeebodem halen. Hiervoor wordt het zware-ladingvaartuig Fairplayer ingezet.

Operator TAQA Energy, de Nederlandse dochter van de nationale oliemaatschappij van Abu Dhabi, wil drie oude stalen beschermingsframes, inclusief de negen fundatiepalen, uit zee verwijderen. De frames, die elk zo’n 150 ton wegen, zijn ooit op de zeebodem geplaatst om olie- en gasproductieputten te beschermen tegen ankers en visgerei.
 
Zij bevinden zich in 28 meter diep water in blok P15, circa 35 kilometer ten noordwesten van Hoek van Holland. Als de beschermingsframes zijn verwijderd, worden de leidingen en besturingskabels naar de putten met betonnen matrassen afgedekt.
 
Jumbo Offshore gaat het ontmantelingswerk dit en volgend jaar uitvoeren. Hiervoor wordt de Fairplayer ingezet, één van de schepen die speciaal zijn uitgerust voor subsea offshore installatie- en ontmantelingswerk. Het 144 meter lange vaartuig is hiervoor voorzien van een klasse 2 dynamisch positioneringssysteem en van onderwaterrobots.
 
Het zware hefwerk kan worden gedaan door de twee Huisman kranen aan boord met elk een hefcapaciteit van 900 ton. De Fairplayer heeft vorig jaar voor de kust van Brazilië nog een afmeersysteem voor een grote drijvende gasfabriek op de zeebodem geïnstalleerd. (PAS)  

Reacties

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Lees ook