Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Shell op zoek naar olie in Zwarte Zee

VARNA

Met het grote boorschip Noble Globetrotter II van Noble Corporation is Shell in de Zwarte Zee, voor de kust van Bulgarije, op zoek gegaan naar olie. De eerste exploratieput wordt op circa 70 mijl ten zuidoosten van Varna geboord.

1 / 1
Met de Noble Globetrotter II is Shell op dit moment in de Zwarte Zee aan het boren. (Foto: PAS Publicaties)

Met de Noble Globetrotter II is Shell op dit moment in de Zwarte Zee aan het boren. (Foto: PAS Publicaties)

Het zeegebied waar de Noble Globetrotter II aan de slag gaat, draagt sinds kort de naam Khan Kubrat. De waterdiepte ter plaatse bedraagt circa 1.200 meter. Verwacht wordt dat er zich op ruim 3.000 meter onder de zeebodem olie bevindt. Ook Total heeft hier al eens met hetzelfde boorschip naar olie gezocht. Shell verwacht dat het boren van de exploratieput ongeveer drie tot vier maanden in beslag zal nemen. Partner in het project is Woodside.


De 189 meter lange en 32 meter brede Noble Globetrotter II is in 2012 op de Chinese STX Dalian werf gebouwd naar een ontwerp van Huisman uit Schiedam. Het boorschip is speciaal ontworpen voor het verrichten van boorwerk in extreem diep water, waarvoor het is uitgerust met een zogeheten Dual Multi Purpose Tower (DMPT), een door Huisman ontworpen boortoren.


Fast Crew Supplier

Maar er zit nog een Nederlandse tintje aan dit boorproject van Shell. Voor het wisselen van bemanningsleden van het boorschip wordt de gloednieuwe, door Damen gebouwde Fast Crew Supplier 2710 HST Sofia van High Speed Transfers uit Swansea ingezet. Dit is de tweede FCS 2710 die Damen voor deze Engelse rederij heeft gebouwd. Het prototype, de HST Hudson, is in juli 2018 opgeleverd en een derde, de HST Harri, volgt in september van dit jaar. Voor de bevoorrading van de Noble Globetrotter II heeft Shell gekozen voor Bourbon uit Frankrijk. (PAS)

Reacties

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Lees ook