Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Defensie polst vier werven over nieuwe onderzeeërs

DEN HAAG

Defensie heeft vier buitenlandse werven gevraagd om informatie over nieuwe onderzeeboten. Het gaat om de Naval Group (Frankrijk), Navantia (Spanje), Saab Kockums (Zweden) en TKMS (Duitsland). Rond de zomer maakt het ministerie een keuze.

De vier Nederlandse onderzeeboten van de Walrusklasse moeten tussen 2027 en 2031 worden vervangen. Er is minimaal 2,5 miljard euro voor uitgetrokken. Een definitieve beslissing valt in 2021.

Samenwerking
Nederlandse werven en bedrijven werken samen met de genoemde buitenlandse werven. Zo is Damen een alliantie aangegaan met Saab Kockums en Royal IHC is een partnerschap aangegaan met de Naval Group. De Nederlandse industrie moet volgens het kabinet een flinke rol spelen in de bouw.

Deze vier ondernemingen hebben ’informatie aangeleverd over de eigenschappen en de kosten van mogelijke varianten’, aldus staatssecretaris Barbara Visser in een brief aan de Tweede Kamer. Ze hebben geen offertes ingediend.

In de beslissende brief die de staatssecretaris over een paar maanden stuurt wordt onder meer een keuze gemaakt ‘over het gewenste type onderzeeboot, het aantal aan te schaffen onderzeeboten, het budget dat daarvoor binnen de defensiebegroting beschikbaar is en de verwervingsstrategie’.

Defensie wil dat de nieuwe onderzeeboten wereldwijd inzetbaar zijn. De marine gebruikt de onderzeeboten voornamelijk voor het vergaren van inlichtingen.

Defensie-industrie
De Tweede Kamer moet opnieuw geduld oefenen voor de beantwoording van de schriftelijke vragen die Wybren van Haga en André Bosman (beiden VVD) al op 21 februari stelden over het kabinetsbeleid ten aanzien van de Defensie-industrie. De 23 (!) vragen werden gesteld aan minister Ank Bijleveld-Schouten (Defensie), minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en staatssecretaris  Mona Keijzer (Economische Zaken). Bijleveld vroeg al eens uitstel na het verstrijken van de wettelijke antwoordtermijn en doet dat nu opnieuw, omdat de interdepartementale afstemming meer tijd vraagt dan voorzien, schrijft ze de Tweede Kamer.
 
Staatssecretaris Barbara Visser (Defensie) heeft inmiddels wel de 183 vragen uit de Kamercommissie van Defensie beantwoord over het project 'Vervanging mijnenbestrijdingscapaciteit'. (DvdM/ANP) 

Reacties

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Lees ook