Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Schuttevaer Motoren: KTB importeert Yuchai Marine

Meppel

Koning Technisch Bedrijf (KTB) in Meppel is exclusief dealer voor de Benelux en Duitsland van de voor de zee- en binnenvaart gecertificeerde motoren van het Chinese Yuchai Marine. De zwaarste uitvoering met CCR2-certificering, de YC6C levert 706 kW (960 pk) bij 1350 toeren.

1 / 1
De 960 pk YC6C van Yuchai Marine. (Foto Hans Heynen)

De 960 pk YC6C van Yuchai Marine. (Foto Hans Heynen)

  • Reviseren wordt met Stage V stuk interessanter 
  • ‘Misschien komt Yuchai als eerste met Stage V-motor’

Door Hans Heynen
De zescilinder lijnmotor heeft een cilinderinhoud van 39,58 liter en weegt 4700 kilo. De mechanische motor is uitgerust met turbo, intercooler, dubbelwandige brandstofleidingen en vier kleppen per cilinder. Er zitten ruime carterdeksels op. De YC6C kost exclusief inbouw 77.500 euro. Hij is ook leverbaar in een 820 pk bij 1200 toeren versie vanaf 72.500 euro.
 
Yuchai Marine levert ook kleinere CCR2-motoren, waaronder een 16,5 liter van maximaal 540 pk en een 10,4 liter motor met vermogens tussen de 240 en 350 pk.
 
‘De 960, 540 en 350 pk worden zowel als hoofdmotor als voor boegschroeftoepassing gebruikt’, zegt Hendrik Koning, die met zijn broer Jacob de vierde generatie Koning vormt in het door vader Aart Koning geleide Drentse familiebedrijf.  ‘Onze overgrootvader begon 67 jaar geleden in de hoofdstraat van Meppel een onderhoudsbedrijf voor bromfietsen en landbouwwerktuigen’, zegt Hendrik. ‘Aart trok het bedrijf later meer richting scheepvaart en maakte naam met het voor eigen rekening en risico CCR1 en later CCR2 certificeren van gemariniseerde DAF, MAN, Scania en Mercedes motoren, die onder de naam Koning Milieu Diesel (KMD) op de markt werden gebracht en waarvan er nu ruim 1400 zijn verkocht.’ 

Ruime voorraad
‘Alles bij elkaar hebben we tot nu toe rond 35 Yuchai ’s geleverd en zijn er nu alweer 11 nieuwe opdrachten binnen voor levering dit jaar, waaronder zes stuks aan Thecla Bodewes Shipyards’, zegt Hendrik Koning. ‘Het zijn onderhoudsvriendelijke motoren waarvan het “ouderwetse” mechanisch aspect veel gebruikers aanspreekt.’
 
De CCR2-motoren met vermogens tot 300 kW van zowel Yuchai als KMD vallen onder de overgangsregeling, waarbij voor 1 januari 2019 geproduceerde CCR2-motoren nog 18 tot 24 maanden mogen worden geplaatst. ‘Op dit moment kunnen wij de motoren nog ruim uit voorraad leveren. Maar de voorraad is niet onuitputtelijk. Voor de CCR2-motoren boven de 300 kW geldt dat we eind dit jaar een ruime voorraad aanhouden om ook in 2020 en ‘21 leveringen te kunnen garanderen.  

Stage V
Koning sluit een Stage V-certificering door de Chinese fabriek niet uit. ‘Yuchai beschikt over motoren, waaronder de YC6MK van 350 pk die al ruim onder de nieuwe emissie-eis zitten. Yuchai wil naam maken in Europa en er bestaat wat ons betreft geen betere gelegenheid dan wanneer Yuchai als eerste daadwerkelijk een Stage V-gecertificeerde motor op de markt weet te zetten.’
 
De motoren worden geleverd met een garantie van twee jaar. Het in Yulin gevestigde Yuchai Marine maakt deel uit van de Guangxi Yuchai Machinery Group, die jaarlijks rond 800.000 motoren bouwt. Daar horen sinds kort ook MTU 4000 motoren bij die Yuchai in een samenwerkingsverband met Rolls Royce-MTU bouwt voor de Chinese markt. 

Revisie
Behalve Yuchai verkoopt KTB onder de naam Koning Milieu Diesel (KMD) CCR2-gecertificeerde DAF, MAN, Scania en Mercedes motoren aan de binnenvaart. 
Revisies en service op locatie verzorgt Koning ook. ‘Dat wordt met de invoering van Stage V interessanter om te doen’, zegt Koning.
 
‘Wanneer een huidige CCR2-motor toe is aan een grote reparatie of (deel)revisie heb je dan twee opties: reviseren of een Stage V-motor plaatsen. Het verschil in prijs tussen revisie en een nieuwe motor wordt straks erg groot. Wanneer een revisie nu de helft van een nieuwe motor kost, is dat straks misschien nog maar rond een kwart van de nieuwprijs.’ 

Koning Technisch Bedrijf
Eekhorstweg 20, 7942 KC Meppel
Telefoon 0522-461 435
www.ktbkoning.nl

Reacties

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Lees ook