Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Schipper die jachtje plette loopt kans op celstraf

UTRECHT

De schipper van het Belgische containerschip Xanthos loopt kans om veroordeeld te worden tot een celstraf van maximaal een jaar. Hij moet zich op 6 augustus verantwoorden voor de politierechter in Utrecht voor een aanvaring op het Amsterdam-Rijnkanaal.

Bij het uitdraaien van de bocht bij Breukelen plette hij 24 september vorig jaar een plezierjachtje tussen zijn achterschip en de damwand. De drie opvarenden van het jacht konden het vege lijf redden door op de kant te springen. Het incident is te zien op een video die kort na de aanvaring op internet verscheen
Als door een wonder waren er geen slachtoffers. De Xanthos voer door. Mogelijk had de schipper niet eens in de gaten wat er was gebeurd. Het historische jachtje bleek na afloop zo zwaar beschadigd dat het naar de sloop moest.

Misdrijf
De officier van justitie in Utrecht blijkt de zaak hoog op te nemen. Hij heeft de verdachte schipper gedaagd voor overtreding van artikel 169 van het Wetboek van Strafrecht. Daarin staat dat aan iemand die schuldig is aan het zinken, stranden, verongelukken, vernielen of beschadigen van een vaartuig waar levensgevaar voor de ander bij is ontstaan een maximale gevangenisstraf van een jaar kan worden opgelegd. Het gaat om een misdrijf.

Het is de vraag of de schipper, die gevestigd is in de omgeving van Luik, op de zitting komt. Ondanks herhaaldelijke pogingen om contact met hem te krijgen heeft justitie hem tot nog toe niet kunnen bereiken. Justitie blijft proberen de dagvaarding persoonlijk aan de man te overhandigen. Maar de zaak gaat ook door als hij niet reageert, zegt een woordvoerder van het OM. (BO)

Reacties

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Lees ook