Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Staandwantvissers zien vangsten sterk afnemen

Scheveningen

Nederlandse staandwantvissers binnen de 12-mijlszone zien hun vangsten de laatste jaren drastisch afnemen. Het tongseizoen in het voorjaar duurt steeds korter en daarbuiten is de vangst van andere soorten eveneens bijzonder slecht. De pulsvisserij zou een van de boosdoeners zijn.

1 / 2
De SCH-40 (links) van Jan Verschoor is afgelopen week door de nieuwe Franse eigenaar opgehaald. (Foto W.M. den Heijer)

De SCH-40 (links) van Jan Verschoor is afgelopen week door de nieuwe Franse eigenaar opgehaald. (Foto W.M. den Heijer)

  • ‘Omzet gedaald van anderhalve ton naar minder dan 50.000 euro’
  • ‘Pulsvisserij doet ons de das om’

Door W.M. den Heijer
Voor Jan Verschoor (55), eigenaar van de negen meter lange SCH-40, is het gedaan. Hij heeft zijn boot kunnen verkopen aan een Fransman uit Duinkerken en richt zich nu vooral op zijn werk in de kassenbouw. Verschoor komt uit het Westland en ging daar op zoek naar een andere baan toen hij de vangsten hard zag teruglopen. ‘Ik stop met pijn in mijn hart, want ik heb altijd plezier aan het vissen beleefd.
In de jaren ‘90 had je ook te maken met schrale jaren en datzelfde gold voor de periode vlak na de eeuwwisseling, maar dan bood het daaropvolgende jaar weer perspectief en bleef je gemotiveerd’, zo vertelt hij in zijn stuurhut.

Boterham
Verschoor viste ‘s zomers enkele maanden op tong, wist op z’n tijd ook zeebaars te vangen en pakte ‘s winters kabeljauw. Op die manier kon hij een aardige boterham verdienen. ‘Ik zette gemiddeld anderhalve ton per jaar om. Maar vergeet niet dat je er ook veel tijd in moet steken. Geleidelijk aan zag ik de omzet dalen naar minder dan 50.000 euro per jaar. De uitbreiding van de Maasvlakte heeft geen goed gedaan. En toen ook nog eens de Zandmotor gereed was, veranderde er veel teveel onder de kust. Dat zag je terug in de vangsten. We vermoeden dat de pulstechniek ons uiteindelijk de das om heeft gedaan’, stelt Verschoor. Hij denkt dat het zomaar het laatste zetje kan zijn geweest.

Efficiënt
‘Kijk, de puls is hartstikke efficiënt als het gaat om het vangen van tong en daar waar die Eurokotters het bestek hebben schoongevist, hoeven wij niet meer te komen. Ik ving vorig jaar met ruim 10 kilometer netten slechts 9 kilo tong. En wanneer ik een keer een goed nachtje had, dan liep dat zo in de gaten dankzij AIS. In de afslag zien ze namelijk wat je neerzet. Nou, dan is het een kwestie van checken waar ik de nacht tevoren mijn beug had uitgezet en weg is alles.’
Er valt niks meer te verbergen, zo merkt hij op. ‘Als je een goed bestekje treft dan is dat zo bekend en komen de Eurokotters met de puls de tong opvissen. Nee, het is er voor ons niet leuker op geworden. Er valt geen droog brood meer te verdienen binnen de 12-mijlszone.’

Buitengaats
Verschoor is niet de enige staandwantvisser die er de brui aan geeft. De eigenaren van de UK-128, UK-155 en de UK-156 zijn ook gestopt. De UK-155 is omgebouwd tot garnalenkotter. Voor Verschoor geen optie, omdat zijn boot te klein is om een andere vangstmethode toe te passen. De IJsselmeerkotter UK-146 van de familie Keuter heeft jarenlang gedurende het seizoen met staandwant op tong gevist, maar ook voor hen is het doek gevallen.
‘Wij doen het al twee of drie jaar niet meer en richten ons op het IJsselmeer en buitengaats vissen we met de UK-146 op krabben. Wij zagen het tongseizoen steeds korter worden met teruglopende vangsten. Volgens ons is de migratie van de tong veranderd’, aldus Pieter Keuter. 

Gissen
Lou Kaptein van de UK-262 en UK-264 is in principe een IJsselmeervisser, maar pakt de laatste jaren ook een graantje mee op zee. De Urkers zijn vertrouwd met de staandwantvisserij en aanvankelijk maakten ze een seizoen van zes weken. De tong huurde ze voor een schappelijke prijs. ‘Vorig jaar hebben we in het voorjaar hooguit drie tot vier weken met de twee kotters voor de kust op tong gevist. Het is een interessante aanvulling op onze visserij op het IJsselmeer en Ketelmeer, maar we zien wel dat het steeds lastiger wordt om nog wat te vangen’, vertelt Kaptein. Hij kan geen oorzaak noemen die de slechte visserij zou kunnen verklaren. ‘De een zegt dit, de ander dat. Het blijft gissen, maar dat er wat aan de hand is, is wel duidelijk’, aldus de Urker.

Reacties

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Lees ook