Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Opinie: Urk waant zich machtiger dan Europa

IJmuiden

Ondanks de overweldigende meerderheid waarmee vorige week dinsdag in het Europees Parlement voor het pulsverbod is gestemd, is minister Schouten niet van plan het genomen besluit ten uitvoer te brengen.

  • ‘Minister Schouten kan zich niet losworstelen uit houdgreep pulslobby’
  • ‘Kleinschalige vissers vragen om naleving van de wet’

Door Andries Visser
Op 21 februari gaf minister Schouten aan dat zij in het pulsdossier eerder naar de signalen vanuit onze buurlanden had moeten luisteren. En dat zij ook naar de belangen van de kleinschalige vissers had moeten kijken. Nu doet ze lijnrecht het tegenovergestelde, de belangen van de (internationale) kleinschalige vloot worden volkomen gepasseerd en de groeiende internationale verontwaardiging over het gedrag van de Nederlandse vissersvloot wordt terzijde geschoven, ze zet koers recht tegen de wind in.
Verzoeken om een pulsvrije zone vanuit de kleinschalige visserij worden al jaren genegeerd. Een in 2018 onderling gemaakte afspraak om een klein stukje zee voor de kust pulsvrij te houden werd op de eerste dag al geschonden uit woede van de Vissersbond over deelname van de kleinschalige visserij aan een Europees protest tegen de pulsvisserij. De pulslobby is almachtig.
 
In de ons omringende landen wordt gevraagd om maatregelen om verdere destructie van het ecosysteem te voorkomen en om financiële compensatie van de geleden verliezen. De toon van de berichten wordt steeds scherper, de frustratie om de arrogantie van de Nederlandse vissers groeit internationaal. De Franse, Belgische en Engelse/Ierse visserlui delen de tracks van Nederlandse vissersschepen die hun kustwateren leegvissen op social media. De woede daarover loopt op en de toon van de reacties verhardt.

Disrespect
Dezelfde arrogantie, diep disrespect voor de traditionele visserij en blindheid voor belangen buiten die van de Urkse pulslobby blijkt uit de woorden van mevrouw Schreijer-Pierik, een van de voorvechtsters van de pulsvisserij in Europa: ‘(...) die Fransen zijn zo lui als ik weet niet wat, die zaten daar in die ouwe bootjes nog een beetje te vissen (...)’.
 
Op basis van haar diplomatieke kwaliteiten gaat de stemming in Europa met betrekking tot het pulsvissen niet omslaan. Ook het feit dat onze Europarlementariërs zich associëren met een groep Urkers die luidkeels ‘jaloezie, jaloezie, jaloezie’, staan te zingen tegen de overige Europarlementariërs is een diplomatiek dieptepunt. Nederland maakt zich internationaal gezien volkomen belachelijk.

Politieke tijdbom
De bewijzen van de negatieve gevolgen van de pulsvisserij stapelen zich op. De minister blijft met een kip-ei-redenatie verwijzen naar het feit dat er nog onderzoek gedaan moet worden, terwijl dat onderzoek al 10 jaar geleden gedaan had moeten zijn. De ontheffingen waren immers afgegeven om onderzoek te doen, niet om commercieel te vissen, zoals vrijwel uitsluitend is gebeurd. Uiteindelijk zal daar politieke verantwoording over moeten worden afgelegd, ondanks het feit dat ook op Europees niveau de tentakels van de pulslobby machtig zijn. Premier Rutte houdt zich daarom ook wijselijk op de vlakte als het om pulsvisserij gaat, het is een politieke tijdbom.
 
Het is duidelijk dat minister Schouten zich niet kan losworstelen uit de houdgreep van de pulslobby, het nationale visserijbeleid dient een breder belang te dienen dan alleen dat van deze relatief kleine, maar machtige groep.
 
In 2018 is slechts 66% van het tongquotum opgevist, er dienen maatregelen te worden getroffen, zodat de visstanden zich kunnen herstellen. De kleinschalige vissers vragen om naleving van de wet, en om een visserijbeleid waarbij ook hun belangen meegewogen worden, zodat iedereen een eerlijke boterham kan verdienen in de visserij met gezonde visstanden, goede werkgelegenheid en zo min mogelijk CO2-uitstoot.

Andries Visser is palingvisser in IJmuiden, lid van C-Life en vertegenwoordiger de Kleinschalige Visserij IJmuiden / Traditionele Vissers IJmuiden

Reacties

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Lees ook