Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Schelpenvisser krijgt zware boete niet van tafel

DEN HAAG

Visserijbedrijf De Rousant uit Lauwerzijl is terecht beboet door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat voor het opvissen van meer schelpen dan toegestaan. De Raad van State heeft dat beslist in een rechtszaak die door bedrijfseigenaar Matthijs van der Ploeg was aangespannen.

Het bedrijf had vergunning voor het winnen van 16.000 kubieke meter schelpen in zijn aangewezen kavel in de Waddenzee. Maar al over het eerste jaar 2015 bleek uit de eigen boekhouding van het bedrijf dat er teveel schelpen waren gewonnen. Dat leverde twee dwangsommen op van het ministerie. 

In het volgende jaar ging De Rousant nog veel meer over de schreef. Daarom werden de dwangsommen omgezet in twee boetes van 16.000 euro en 12.000 euro. De laatste boete werd overigens later kwijtgescholden, omdat het bewijs voor die overtreding volgens het ministerie te mager was.

Volgens de advocaat van De Rousant heeft het bedrijf visquota van een andere schelpenvisser overgenomen, zodat er per saldo niet teveel schelpen zijn opgevist. Het onderling schuiven met quota door de vissers is volgens de advocaat gebruikelijk. 

Maar het ministerie verwierp dit bezwaar. Voor het overnemen van quota van andere vissers moet eerst toestemming worden gevraagd. Bovendien werd het overnemen van een quotum van een andere visser pas gemeld toen het al te laat was. De Raad van State is het met de minister eens. 

De advocaat voerde ook aan dat De Rousant mogelijk verkeerde vangstgegevens heeft geleverd aan het ministerie. Daarom had het bedrijf de kans moeten krijgen om te controleren of er een fout was gemaakt. Maar twijfel over de juiste vangsten hoeft er volgens de Raad niet te zijn, juist omdat die gegevens door de schelpenvissers zelf worden aangeleverd. Ze zijn zelf verantwoordelijk voor een juiste opgave. (AW)

Reacties

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Lees ook