Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Zr.Ms. Groningen twee jaar naar Caribisch Gebied

DEN HELDER

In plaats van de gebruikelijke vier of zes maanden, heeft de Koninklijke Marine nu op proef één van haar schepen voor een periode van twee jaar in het Caribisch Gebied gestationeerd.

1 / 1
Zr.Ms. Groningen blijft voor het eerst twee jaar onafgebroken in het Caribisch Gebied op station. (Foto PAS Publicaties)

Zr.Ms. Groningen blijft voor het eerst twee jaar onafgebroken in het Caribisch Gebied op station. (Foto PAS Publicaties)

Als eerste is hiervoor aangewezen het patrouillevaartuig Zr.Ms. Groningen P 843, dat intussen in Willemstad op Curaçao haar zusterschip Zr.Ms. Zeeland P 841 heeft afgelost.
Tot nu toe stak er regelmatig vanuit Den Helder een marineschip de Atlantische Oceaan over om in het Caribisch Gebied als stationsschip te gaan fungeren. Deze schepen werden onder meer ingezet voor kustwachttaken, drugsbestrijding, reddingsoperaties en hulp bij rampen. Hiervoor werden eerst jagers en fregatten ingezet, maar na de introductie in de marinevloot viel de keuze meestal op patrouillevaartuigen van de Holland-klasse.
De periode dat deze schepen in het Caribisch Gebied moeten blijven, is nu aanzienlijk verlengd. In plaats van vier of zes maanden blijft Zr.Ms. Groningen nu twee jaar aaneengesloten in de West. Maar de ruim 50 koppen tellende bemanning wordt wel om de vier maanden afgelost. Volgens de Koninklijke Marine bevordert een tweejaarlijkse stationering de inzet van de vloot en wordt voor de bemanning de balans tussen werk en privé beter.
De 108 meter lange Zr.Ms. Groningen is 29 november 2013 als vierde en tevens laatste patrouillevaartuig van de Holland-klasse door Damen Schelde Marinebouw opgeleverd. Voordeel is dat Damen sinds kort op de uitvalsbasis Curaçao over voldoende dokcapaciteit beschikt voor onderhoud aan het stationsschip. (PS)

Reacties

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Lees ook