Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

In memoriam reder Theo Hooymans (85): ‘Aan boord zijn we altijd blij’

Veghel

Binnenvaartreder Theo Hooymans is vrijdag 26 april op 85-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Kerkdriel. Hij bevoer meer dan 70 jaar de Nederlandse binnenwateren, vooral in het zuiden van het land. Hooijmans werd bekend op de Maas en de Zuid-Willemsvaart door zijn vloot van in opvallend geel en blauw geschilderde Kempenaars.

1 / 1
Opa Theo vertelde graag over zijn lange leven op het water. (Foto familie Hooymans)

Opa Theo vertelde graag over zijn lange leven op het water. (Foto familie Hooymans)

  • The-An XII was kroon op het werk

Door Bart Oosterveld
'We kregen altijd de complimenten van de waterpolitie dat we met dat geel zo goed herkenbaar waren’, vertelde Hooijmans enkele jaren geleden tijdens een interview met Weekblad Schuttevaer.
 
Als zoon van een gezin met negen kinderen begon Theo Hooymans kort na de oorlog op 13-jarige leeftijd als matroos op de luxe motor van zijn vader. Ze voeren stenen van een steenfabriek in Kerkdriel naar Purmerend. Toen hij 15 was nam hij het scheepje (73 ton) over. Hij ging er alleen op varen en bracht kunstmest van de Cehave in Meppel naar de boeren in de omgeving.
 
Rond 1954 bracht hij het scheepje naar de sloop. ‘Ik kreeg er 1700 gulden voor en kocht toen een luxe motor van 120 ton. Dat was een jong scheepje uit 1928. Een zelflosser. In die jaren kwam ook de vrouw aan boord. Zij aan de lier, ik achter de bak. We voeren met zand en grind van Kerkdriel naar Geldrop. Van daaruit gingen we leeg naar Stevensweert of Wessem om grind te laden. Dat probeerden we dan onderweg te verkopen. Lukte dat niet, dan losten we de lading in Kerkdriel. We hebben dat scheepje 11 jaar gehad.'

Altijd varen
In 1965 kocht Hooymans zijn eerste Kempenaar. ‘Het was een oudje uit 1908. We konden het kopen omdat we flink hadden gespaard. Je moest de helft zelf kunnen betalen. Het was een mooi leven in die tijd. Maar ook hard werken. We voeren dag en nacht. We zeiden nooit dat we niet konden. We moesten altijd varen. Het verdiende in die tijd allemaal niet veel, maar je had ook weinig kosten. De olie kostte niets en een knecht had je niet. We voeren toen al voor MBI Beton op Veghel. Een vast werkje.'
 
Nadat ook deze Kempenaar naar de sloop was gegaan en er een jongere voor in de plaats was gekomen, begon de huidige rederij vorm te krijgen. De schepen werden The-An genoemd, de samentrekking van de namen Theo en zijn vrouw Anneke. Nu heeft Rederij Hooymans negen motorschepen en vier bakken in de vaart. Zoon Frank en kleinzoon Theo varen nog als familielid. Het overige personeel is in loondienst. Tot hij rond zijn 80ste slecht ter been raakte, voer Hooymans senior nog regelmatig mee met Frank en Theo. Dat was ook het geval tijdens de eerste doorvaart in 2014 door het Máximakanaal, dat in het voorjaar daarop werd geopend.

The-An XII
Trots stond 'opa Theo' op de brug van de nieuw aangeschafte The-An XII. Met de komst van het nieuwe schip van 85 x 8,20 meter en 1212 ton speelde de familie in op de kansen die het Máximakanaal ging bieden. Na de sluiting van de doorvaart door Den Bosch en de opening van de nieuwe toegang naar Veghel kon de The-An XII in een reis meer dan twee keer zoveel zand en grind vanaf de Maas naar Veghel brengen. Maar rederij Hooymans bleef ook varen met zijn vier koppelverbanden van een Kempenaar en een 35-meterbak, veelal richting MBI Beton in Veghel waar de familie Hooymans al jaren hofleverancier is.

Handel
Mooie verhalen zijn er zeker, want opa Theo zat niet om een woordje verlegen. Zo vertelde hij dat hij in de beginjaren de vrachten zand pas tijdens de vaart naar Veghel verkocht. In sluis Engelen stapte hij af om vanuit de telefooncel aldaar met zijn afnemers te onderhandelen en zo de beste prijs te bedingen. Ooit zei hij: 'Aan boord zijn we altijd blij. Als we leeg zijn zijn we blij en als we geladen zijn zijn we weer blij. Dus we zijn twee keer blij met dezelfde vracht.'
 
Theo laat zijn vrouw Anneke na en vier kinderen, 10 kleinkinderen en 10 achterkleinkinderen. Hij wordt vrijdag 3 mei begraven in Velddriel. Om 10:30 uur begint de uitvaartdienst in de parochiekerk H. Martinus aan de Voorstraat 102, gevolgd door de teraardebestelling op de RK-begraafplaats bij de kerk. Aansluitend is er een samenzijn bij café Sophie's Choice, Maasbandijk 1a, 5331 KB Kerkdriel.  
Reacties (1)

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  • P.C. van Zwol

    Fam. Hooymans gecondoleerd met jullie kleurrijke pa en opa.
    Veel sterkte.
    Fam. Van Zwol

Lees ook